mijnmakkelijkemoestuintje.punt.nl
De bonen kunnen klimmen, de eerste rijpe tomaten etc...
De klimrekken voor de stokbonen.

Gister zijn eindelijk de rekken afgemaakt en opgehangen.
De stokbonen zaten helemaal in de klit en 't wa zo nodig. Hadden de bonen later gezaaid...toen toch maar gedaan want anders zou het helemaal te laat in het seizoen zijn. Uitgeplant.... maar geen rekken nog...
Maar goed, ze hangen, kunnen eraf en zelfs dichter tegen de muur of juist ervanaf.

Er staan 8 stokbonen per vakje, een rijtje van vier voor en een rijtje van 4 achter zeg maar. Het rek hangt nu in het midden.
Mocht ik nou na de bonen een bloemkool willen zetten dat zit het rek in de weg. Dus dan kan ik hem ook tegen de muur aanduwen of hem weghalen. :D

M'n moeder is heel lang aan het priegelen geweest, want ze beschadigen echt snel, maar de grootste wir-war is uit de klit en ze kunnen nu heerlijk een meter of twee de lucht in groeien :thumbup:

Afbeelding


 
Baron van Solemacher Bosaardbeitjes
Afgelopen woensdag, dus vrij snel na het uitplanten van de bosaardbeitjes in de mooie pot van mijn moeder, verschenen er bloemen.
Dus dat betekent dat we dit jaar heerlijk kunnen proeven. Vind het zelf super leuk, m'n eigen gezaaide aardbeiplantjes :D
Afbeelding

En er zitten veel meer knopjes in verstopt:
Afbeelding

Ook de plantjes aan de schutting krijgen nu bloemen, het gaat helemaal goed dus ;)
Afbeelding

 
De eerste rijpe tomaatjes
Eigenlijk zijn dit de tweede en derde al, de eerste had ik twee dagen ervoor al geproefd :lol:
Het gaat om de Micro Tom. Ik vind het echt een aanrader qua plantje.
Is absurd hoeveel vruchten erin hangen en een heel schattig plantje wat het in een klein potje op tafel prima kan doen.
Dus tot nu toe zeer tevreden. Wel lastig om te voorkomen dat de onderkant in de aarde hangt. Hij heeft echt een klein steeltje/stammetje, misschien iets eronder leggen om te voorkomen dat ze nat blijven. proberen nu zoveel mogelijk de vruchten over de rand te alten hangen maar het lukt niet met alle trossen.

Afbeelding

Afbeelding

 
Vrolijke bloempjes
Iedere keer probeer ik wat anders uit de tuin te laten zien. Valt me op hoe vaak ik sommige dingen opnieuw laat zien. Denk dat 't een beetje om persoonlijke voorkeur gaat. Maar dat wil niet zeggen dat ik de andere planten enzo niet leuk vind. Volgens mij zijn ze nog niet voorbij gekomen:
Mijn mega bos met Afrikanen. De oranje soort die ik ook heb doen het trouwens goed maar zijn niet zo mooi vol als deze. Ze staan voor de tomaten, precies een rand vrij om iets gezelligs kwijt te kunnen :D

Afbeelding

 
Met dank aan Greetje en Erny, toch Goudsbloemzaadjes.
De eerste komen goed op :thumbup:
Afbeelding

 
In de 'lang-niet-af-achtertuin' staan nog Harig Wilgenroosjes. Precies een rijtje voor de stapel met tegels, vrolijke afscheiding dus :thumbup:
Afbeelding

Veel kruiden hebben bloempjes, de kerrie plant vind ik echt mooi. Grijskleurig blad en dan die knalgele bloemen. Veel bijtjes komen er op af ;)
Afbeelding

 
De mini-pompoen met maxi groeikracht
Had het al verteld dat het haast onmogelijk was om hem te leiden en naar boven te krijgen. Het is echt krankzinnig hoe snel dat kreng groeit.
Het is wel aan het lukken om hem om de paal naar boven te krijgen, inmiddels is 'ie bovenaan en mag hij horizontaal verder.
Onderop zaten ook zijtakken, die groeien nu voor de bak langs, een touw gespannen zodat hij niet op de grond gaat hangen. Zo pik ik stiekem dus een stuk stoep mee :mrgreen:

Afbeelding

Probeer nu wel uit te zoeken in hoeverre ik hem kan laten groeien. Hij heeft niet de kans om extra wortels te maken omdat 'ie niet over de grond kruipt. Ook over het maximale aantal vruchten nog niet iets kunnen vinden.
De meeste zijn bevrucht. Een enkeling heb ik verwijderd.

Deze bloem is handmatig bevrucht, een paar uur later is 'ie alweer gesloten:

Afbeelding

Een dag of twee later zien ze er dan zo uit:
Afbeelding

 
Het 'nieuwe' stuk tuin
De iets te laat uitgeplanten tomatenplanten doen het goed en hebben een flinke inhaalslag gemaakt.
Het rek wordt steeds voller, er zitten zat bloemen en aan sommige ook vruchten.
En dan goed op gaan schrijven wat welk soort nou precies doet. Niet alleen qua smaak en opbrengst maar vooral ook qua hoe hoog, hoe breed en hoeveel ruimte hebben ze nodig. Het zijn echt extreme verschillen per soort.

Afbeelding

Vooraan heb ik nog drie vakken vrij, ben er nog niet uit wat ik er wil gaan planten. :think: Paksoi, chinese kool, pff ik heb nog zoveel liggen wat ik wil zaaien.
Ook hier zijn de rasters nog niet gemaakt, maar met streepjes op de bakken en een bamboestok kom ik ook een heel eind.
Ervoor staan drie balkonbakken, toch weer meer grond :lol:
En als ze in de weg staan dan kunnen ze heel makkelijk even aan de kant natuurlijk. Bij de voordeur komen wel steeds meer potjes te staan, Vlijtige liesjes voor vrolijke kleurtjes, een tomaatje, pepertje, citroenmelisse, pepermunt...wordt steeds voller :shh:
De nieuw gezaaide raapjes komen ook al op, her en der staat er een Afrikaantje tussen en de Tomatillo doet het aardig. ;)

Vruchten in de Tomatillo:
Afbeelding

Een daarvan is een soort inelkaar gegroeide drieling :mrgreen:
Afbeelding

Sweet Bite tomaat:
Afbeelding

De Ida Gold:
Afbeelding

 
Ook groeit de Lemon komkommer in het nieuwe stuk en zit echt vol met bloemen en klimt op zijn gemakkie tegen het gaas aan ;)
De eerste vruchten zijn ook te zien, wat een rare dingen zeg :lol:
Afbeelding

Afbeelding


Komkommers enzo
De buitenkomkommers doen het niet slecht. De Panda geeft wel vruchten, heeft een aparte smaak en een vrij stugge dikke schil.
Hij blijft nu wel in groei achter, maar de temperaturen zijn ook weer flink naar beneden gegaan.

De Market More klimt nog steeds, de smaak van de komkommer is goed maar niet bijzonder. De Iznik snackkomkommers zijn echt heel veel lekkerder. Maar goed, ze zijn niet bitter ofzo en ze doen mij denken aan cactussen. Haha ik denk niet dat ik bang hoef te zijn dat iemand er met mijn komkommers-in-cactus-kostuum vandoor gaat. :mrgreen:

Afbeelding

 
Courgette en pompoenbloemen
 

Afbeelding

Gister voor het eerst de bloemen gegeten als een soort pannekoekachtig iets. De mannelijke bloemen gebruikt, de vrouwelijke worden vruchten dus die laten we voorlopig even zitten.
Heb de pompoen en de courgette bloemen geprobeerd en kon in smaak geen verschil ontdekken.
Een beslagje van een kopje bloem, een ei, snufje zout en melk gemaakt.
Net wat dikker dan pannenkoekenbeslag. De bloem erdoorheen en in een klontje boter in een pannetje om en om bakken.
Ik vind het best lekker, een tikkie apart en vroeg me af hoe ik het nog lekkerder kan maken. Misschien iets hartiger of juist iets zoeter :think:
Ben er nog niet uit ;)

 
 
Aubergines & paprika
De Baby Belle is echt een leuke plant. Hangen een aantal vruchten aan en ik denk dat ze oogstbaar zijn maar weet het niet zeker.
Nou ja, eerst eens kijken wat ik ermee kan maken. We eten nooit aubergines eigenlijk :mrgreen:
Afbeelding

Van de paprika's nog even de Sweet Cayenne laten zien. Echt zo grappig, vind het net heksennagels :mrgreen:
Afbeelding

Probeer verder van alles zo goed mogelijk bij te houden. Waar hebben we teveel van, waar mag wat meer van etc.
Best ingewikkeld allemaal maar zo kan ik het volgende seizoen het allemaal nog effienter aanpakken.
Want die 10 m2 is niet veel natuurlijk. Maar we eten al weken uit de tuin.
En er ligt het een en ander in de vriezer. Dus zonder foutjes in de planning is er gewoon nog meer uit te halen en dat vind ik best heel gaaf.
Van de week een probeersel gemaakt met bietjes in zoetzuur.
Zeer smakelijk, dus de volgende bieten kunnen geoogst worden. Een portie om 's avonds te eten en de rest kan ook leuk in een pot.
Dan is mijn vakje weer leeg, kan er snel nog wat anders in :thumbup:
Ook de witte kool was zeer smakelijk. Zo'n kool is gigantisch veel om daar met twee man van te eten. De eerste helft is in een ovenschotel verdwenen. Van de andere helft hebben we koolsalade gemaakt en die was ook erg lekker. Volgend jaar een kooltje extra neerzetten hoor. Maar ik heb er er nog twee. Een kleintje en een iets grotere. Ook nieuwe gezaaid voor de oogst in de herfst.
 
Bij 'recepten' heb ik geschreven hoe we de koolsalade gemaakt hebben!

Afbeelding

Een paar kropjes klein duimpje sla, ze zijn schattig. Nog even nieuwe zaaien want deze zijn bijna te oogsten. Kunnen nu ook al maar wil ze nog iets groter laten groeien ;)
Afbeelding

 
Ook de Lavas (Maggieplant) groeit nu goed. De zaden wilde maar niet kiemen.
Wist dat het lichtkiemers waren maar dacht even dat het toch zaad was wat te oud was. Uiteindelijk iets meer zaden gezaaid en vervolgens kwamen er toch een paar op.
Tijdelijk in een pot, de bedoeling is dat daar een vaste bak voor gemaakt gaat worden, een soort van kruidenhoekje in de achtertuin :angel:
Afbeelding

Nog even lachen?
We hadden Sugar Snaps op het menu staan.
Dus met mandje de tuin in en even flink oogsten. Want hoe meer je oogst des te meer nieuwe bloemen gaat 'ie aanmaken en valt er weer opnieuw van te plukken. Blijkbaar hadden we niet zo heel goed opgelet :shh:
Een dag later haalde we dit dus nog van de plant af.
Ze zaten verstopt, waren er nog aardig veel. :D
Geen probleem hoor, ik vind ze erg lekker dus voor vanavond een portie als bijgerechtje.
Een veelzijdig gewasje, met een best grote opbrengst :thumbup:
Afbeelding

Nou ik houd het maar even voor gezien, duurt vast niet lang voor ik weer met een ellenlang verhaal over mijn mini tuintje aankom :mrgreen:

Reacties

Ilse op 08-07-2012 18:02
Deze larve bedoelde ik dus.

Maar man wat ziet het er super uit!! ben gewoon jaloers!! hihi
mijnmakkelijkemoestuintje op 08-07-2012 18:12
Nee hoor, kan je heel blij mee zijn!
Dit zijn de larven van een Lieveheersbeestje, en eten nog meer dan hun paps en mams aan bladluizen.
Op een gegeven moment verpopt hij zich, dus zit er zo'n balletje, en een paar dagen later komt daar dus een stippelloos leiveheersbeestje uit te voorschijn.
 
En dank je wel
op 16-10-2012 15:59
knap werk
groetjes .
.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl